Els darrers mesos de 2020, des d’Antaxius s’ha treballat en la part d’ortòpters de la proposta d’al•legacions al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya, així com també en el Catàleg dels ortòpters de Catalunya. Ha estat una feina difícil en la qual s’ha hagut d’arribar a un equilibri i consensuar les diferents propostes de canvis taxonòmics: les que eleven a categoria d’espècie el que abans es consideraven subespècies i a la inversa; els nous descobriments d’espècies; i noves arribades detectades, publicades o no.

El resultat ha estat un total de 184 espècies, 10 de les quals són endèmiques per a Catalunya, i algunes de les quals són rares, vulnerables o en perill d’extinció. Cal tenir en compte que bona part d’aquesta riquesa i singularitat es deu a que moltes d’aquestes epècies endèmiques o amenaçades són àpteres o poc voladores, sovint limitades a una serralada o massís, i les seves poblacions són, per tant, vulnerables a canvis en l’hàbitat, en no poder desplaçar-se a altres zones més adients. Un dels problemes que hem detectat és la dificultat d’establir una categoria per a les espècies amenaçades, segons els criteris de la IUCN.

Per això des de l’entitat s’ha fet una proposta de censos i seguiment d’ortòpters, com ja es fa amb altres grups de fauna (papallones diürnes, ocells,…), que es faran a partir d’enguany, tot i que alguns seguiments ja es feien des de molt abans. Aquests estudis es concreten en censos específics (espècies amenaçades o endèmiques), per una banda, i en seguiment de comunitats en espais concrets. La metodologia a aplicar es va consensuar després d’unes jornades tècniques telemàtiques (el passat 23 de gener), on diferents responsables de seguiments d’ortòpters exposaren les diferents metodologies aplicades i els seus avantatges i inconvenients.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s